Skinheads v České Republice v 90. letech

04. ledna

Krátký dokumentární snímek režiséra Roberta Sedláčka z roku 1998, který mapuje první výskyty pravicových extrémistů v Česku. Svou roli si tu zahrála i dnes už zaniklá kapela Orlík v čele s Danielem Landou a Davidem Matáskem. Film není až tak o skutečném hnutí skinheads, ale spíše o chlapcích, kteří propagují rasovou nesnášenlivost, xenofobii a neonacismus.

 

V Čechách a na Moravě se objevilo skinheadské hnutí v polovině osmdesátých let 20. století ve velmi zmatené podobě, která spojovala anarchistické i fašistické symboly s odporem vůči komunismu i státu. To bylo způsobeno železnou oponou, přes kterou procházely informace ve velmi filtrované podobě. Po roce 1989 se skinheadské hnutí vyprofilovalo nejprve rasisticky a velmi brzy přešlo do neonacistické pozice.

V průběhu devadesátých let vznikly i první zárodky SHARP a apolitických skinheads. V důsledku spojení části neonacistických skinheads s politickou scénou koncem 20. století došlo k výraznému poklesu počtů neonacistů používajících vysloveně skinheadskou image.

8.8 /10

košík

Zhlédnuto: 25 807x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 93 Kategorie: video

Značky: dokument , historie , česká republika , rasismus , film , 90.léta , krátkometrážní , skinhead , neonacista , daniel landa

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
vůbec nevim co se tyhle český pojebaný náckové serou do skínů...jak se vůbec někdo kdo je rasista může nazývat skinhedem ....
Kazdej zdravej clovek je tzv rasistoum nechaou jak nekdo kdo to ma mentalne v hlave v poradku se spusti s opicema typu negr, pisecnej negr, curry negr, rejzovej negr nebo klackovej negr... White pride world wide, posledni dva roky se to nejen ukazuje ale antifasounci dostavaj naprdel 1 muz : 20 sojou krmenejch homosexualu/michacu rasy... Make Europe Great Again!!
no spíš jsem utočil na to že skinheads vlastně založili černoši.. a že všude jinde ve světě má skinhead uplně jinou kulturu než u nas ... u nás to se skníknama nema nic moc společnýho ... ale to nevadí .:D trochu mě mrzí že až to tady vyčistíš tak už si nikdy nezapíchám s černou nebo žlutou holkou ..:( s bílejma je nuda ...
Rasističtí skinheads existují (např. v Anglii) od 70. let. Největší mrdky jsou (v posledních letech módní) tzv. "apolitičtí" skinheads. Ve skutečnosti jsou to takoví hnusní anarchopankáči.
Máš velice malé informace o Skinheads, o tom založení černochama si to jen dokázal,nebuď liný a najdi si pár anglických knih a o tom,že ve světě je tomu jinak než u nás,si to taky moc nezachránil.

Zobrazit celou diskuzi